Erdoğan dini, savaşı çağrıştırıyor.

Tagesschau.de‘ Türkiye Cumhurbaşkanı’nın en son söylemlerini ele alıyor. Erdoğan,Avrupa Birliği’ni ‘haçlı-hilal mücadelesini’ başlatmakla suçladı. Bunun yanında Almanya’yı ve Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı teröristleri desteklemekle suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bu söylemleri destekleyip ‘yakında Avrupa’da din savaşları da başlar, başlayacak’ yorumunda bulundu. Almanya hükumeti ise provokasyona karşı çıkıp sakinleşmeye çağırdı. Aynı zamanda Almanya’nın Hannover ve Bremerhaven şehirlerinde AKP’nin yandaş kuruluşu UETD’in referandum kampanyası toplantıları yasaklandı.

Tagesschau.de‘de ARD Türkiye muhabiri Reinhard Baumgarten, Türkiye’deki basın özgürlüğünün giderek kısıtlanmasını ele alıyor. Savcı ve hakimlerin bir yazıyı ‘heyecanlı gazetecilik mi yoksa terörist örgüt propagandası mı’ olarak görmelerinin sebeplerinin anlaşılmasının zor olduğunu belirtiyor. Yabancı gazetecilerin Türkiye’deki korku ve güvensizlik yüzünden muhatap bulmalarının zorlaştığı bildiriliyor. Baumgarten Türkiye’deki gelişimleri Mısır, Suudi Arabistan ya da Yemen’le karşılaştırıp şunu belirtiyor: ‘Basın ve ifade özgürlüğünün bu kadar kötüleşmesini Türkiye’de muhabir olarak çalıştığım beş buçuk yıl dışında başka bir yerde görmedim.